Verwarmen zonder verbranden – Waarom tabak vapen?

Mensen genieten al eeuwenlang van tabak, dus het is geen verrassing dat het gebruik ervan doorgaat in de 21e eeuw, maar op een unieke nieuwe manier! Laten we eens kijken naar de meest revolutionaire benadering van tabak in decennia: de “heat without burn” beweging.

Wat is de “heat without burn” methode?

In het verleden werd tabak voornamelijk aangestoken en geïnhaleerd; het brandde. Dit is al meer dan 500 jaar de basismethode en sindsdien is er weinig veranderd. Pijpen zijn vervangen door conventionele gerolde sigaretten, maar afgezien van die kleine verandering is het verbranden van tabak de norm geweest voor het grootste deel van het menselijk gebruik van het tabaksblad. Echter, mensen ontdekken nu de voordelen van het roken van tabak. Het is altijd al duidelijk geweest dat tabak aangename effecten kan hebben zonder te worden aangestoken. Pruimtabak is bijvoorbeeld precies wat het klinkt: de gebruiker kauwt op tabak en krijgt nicotine binnen, de verslavende chemische stof die in het tabaksblad zit. Kauwtabak was de aanwijzing, het teken dat het misschien niet nodig was om tabak te verhitten om van de voordelen te genieten.

De “verhitten zonder verbranden”-beweging bracht twee verschillende ideeën samen. Het idee van het verhitten van tabak kwam voort uit het conventionele gebruik van sigaretten; het werd gecombineerd met het feit, bereikt door het pruimen van tabak, dat tabak niet aangestoken hoeft te worden om een effect te hebben op de gebruiker.

De “hitte zonder te branden”-methode houdt in dat tabak wordt verhit in plaats van aangestoken, d.w.z. verdampt. Dit wordt meestal gedaan met elektronische tabaksverdampers, die de tabaksbladeren verwarmen zonder ze te verbranden. Fans van wax en kruidenconcentraten kunnen deze droge kruidenverdampers bekijken.

Hoe is de rookloze verwarmingsmethode te verkiezen boven het roken van conventionele sigaretten?

Veel van de gezondheidsproblemen die in verband worden gebracht met roken komen niet door de tabak zelf, maar door de rook die wordt geproduceerd.

Het is een schokkende statistiek, maar het is waar: tabaksrook bevat meer dan 4.000 verschillende chemische stoffen, waarvan sommige zeer schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. De meest voor de hand liggende van deze chemische stoffen is nicotine, waardoor mensen verslaafd raken aan tabak. Maar om nicotine binnen te krijgen uit conventioneel roken, moet je bereid zijn om ook de volgende stoffen in te ademen:

  • Koolmonoxide; dat in hoge doses giftig kan zijn.
    Teer, dat kanker kan veroorzaken. Wanneer teer in contact komt met kwetsbare longcellen, treden mutaties op die tot kanker kunnen leiden.
  • Formaldehyde; een bekend kankerverwekkend middel.
    Ammoniak; ook een bekend kankerverwekkend middel. Velen van ons hebben wel eens ammoniak in huiselijke kring gebruikt; het zal je misschien verbazen dat deze chemische stof ook in sigarettenrook zit.
  • Hydrogeencyanide; een dodelijk gif en, nogmaals, een bekende kankerverwekkende stof.
  • Lood: nog een bekende kankerverwekkende stof om aan de lijst toe te voegen en nog veel meer.

Een groot aantal chemische stoffen in sigarettenrook is kankerverwekkend, wat verklaart waarom roken je risico op longkanker kan verviervoudigen. Hoewel tabak niet intrinsiek onschadelijk is, bestaat er geen twijfel over dat bij conventioneel roken het de rook is die het probleem vormt, niet de tabak zelf. Als bewijs hiervan hoeven we alleen maar te kijken naar de bedreiging die passief roken vormt. Passief roken alleen al kan kanker veroorzaken; dit verband is bewezen en vormt de wetenschappelijke basis voor het rookverbod in het openbaar dat veel landen hebben ingevoerd. In het geval van passief roken heeft de persoon geen ervaring met de tabak zelf – hij komt er niet mee in contact. Het enige wat ze ervaren is de rook, en dat is genoeg om kankerverwekkende mutaties in hun cellen te veroorzaken. Dus, laten we benadrukken: het is de rook die schadelijk is bij conventioneel roken, niet de tabak zelf.

Hoe verwarm je tabak zonder het te verbranden?

Dit is de hamvraag, en het is er een die de altijd innovatieve Japanners hebben weten op te lossen. De hitte-zonder-verbranden-technologie komt eigenlijk van e-sigaretten. Om de “hitte zonder te verbranden”-technologie te begrijpen, moet je begrijpen hoe e-sigaretten werken. Hier is een korte introductie als je niet bekend bent met het onderwerp:

  • E-sigaretten bestaan uit twee hoofdonderdelen, een verstuiver en een batterij.
  • De verstuiver wordt gevuld met e-liquid; deze e-liquid bevat nicotine en is verkrijgbaar in verschillende concentraties.
    De verstuiver wordt vervolgens aangesloten op een batterij.
  • De batterij geeft een elektrische lading aan de verstuiver, waardoor de e-liquid die erin zit wordt verwarmd en in damp verandert.
  • De gebruiker inhaleert deze damp, die net als een sigaret nicotine levert, maar zonder de rook, teer en kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij het verbranden van sigaretten.

Hetzelfde principe geldt voor verbrandingsvrije verwarmingsmethoden

  • In plaats van e-liquid wordt bladtabak gebruikt.
  • De geraspte vochtige tabak wordt in een tabaksverdamper geplaatst.
  • De batterij stuurt een elektrische lading naar de tabakspatroon, die deze verhit en een damp produceert.
  • Deze damp wordt vervolgens geïnhaleerd, wat nicotine “plezier” oplevert, maar zonder de giftige rook van traditionele sigaretten.

Hoe heet moet de tabak zijn voordat het gerookt kan worden?

Niet-brandende apparaten verhitten tabak tot ongeveer 260°C/500°F om een damp te produceren. Dit betekent dat ze de vluchtige oliën in de tabak effectief verdampen. Dit klinkt misschien als een enge temperatuur, maar het is vergelijkbaar met e-sigaretten. Sigaretten verhitten e-liquid meestal tot ongeveer 280°C/536°F, waarbij sommige “mod” apparaten tot 400°C/750°F kunnen gaan. U hoeft zich geen zorgen te maken over de hitte die wordt gegenereerd door tabaksdampers, omdat het verwarmingsmechanisme veilig is ingeperkt en niet kan worden aangeraakt tijdens het gebruik. Ter vergelijking: de temperatuur aan het hete/brandende uiteinde van een traditionele sigaret kan tijdens een trekje bijna 900 graden C bereiken.

Is een tabaksverdamper gezonder dan de damp van een e-sigaret?

Dit is een onderwerp waar nog veel onderzoek naar gedaan moet worden. Sterker nog, de gezondheidsvoordelen van e-sigaretten alleen al vereisen meer onderzoek! Dit zijn nog zeer recente technologieën, dus het is moeilijk om definitief te zeggen dat de ene de voorkeur heeft boven de andere. Wat we wel met absolute zekerheid kunnen zeggen, is dat e-sigaretten en rookloze warmteapparaten gezonder zijn dan conventionele sigaretten. Beide methoden maken het inhaleren van rook en de giftige chemicaliën die deze bevat overbodig, wat goed nieuws is voor de longen van de gebruiker.

In een ideale wereld zouden mensen helemaal geen nicotinehoudende producten willen gebruiken, maar dat is gewoon niet realistisch. Als je toch nicotinehoudende producten wilt gebruiken, kun je er op basis van huidig onderzoek vanuit gaan dat rookloze opties zoals e-sigaretten en rookloze sigaretten te verkiezen zijn boven conventionele sigaretten. Het verschil is duidelijk: het verwijderen van de rook neemt veel van de problemen weg.

Is het gebruik van verbranding zonder warmte aangenamer dan het gebruik van e-sigaretten?

Het probleem met deze vraag is dat het antwoord erg subjectief is. Sommige gebruikers houden van de “hitte zonder verbranding”-methode. Dat is
het soort positieve feedback dat deze techniek krijgt:

Gebruikers vinden het fijn dat het echte tabak is, in plaats van een e-liquid die is samengesteld om naar tabak te smaken.
Het mondgevoel is beter. Het is een tastbare sensatie die onmiddellijk de drang om te roken bevredigt. Hoewel de e-sigarettechnologie een fatsoenlijke kicksensatie heeft bereikt, loopt het nog steeds ver achter op traditionele sigaretten.
Gebruikers van rookloze sigaretten geven ook de voorkeur aan het idee dat ze tabaksbladeren “roken”, wat een natuurlijke substantie is. Voor sommige gebruikers is verbranding zonder warmte dus een veel betere ervaring dan e-sigaretten en een proces waar ze van genieten. Het lijkt meer op roken, maar dan zonder de nadelen van giftige sigarettenrook. De smaak is uitstekend, het keeleffect is subliem, en deze innovatie is goed ontvangen. Natuurlijk zullen er
altijd mensen zijn die het er niet mee eens zijn.

De voorstanders van e-sigaretten kunnen argumenteren

Zij zijn gewend geraakt aan het roken van producten met een smaakje. E-liquid is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan smaken, waaronder fruitsmaken, zoete smaken en zelfs alcoholsmaken. Deze variëteit en de leuke experimenten die ermee gepaard gaan worden vaak omarmd door gebruikers, die niet de behoefte voelen om terug te gaan naar traditionele tabak.
Veel gebruikers missen het keeleffect van conventionele sigaretten niet en zien dus het nut niet in om over te schakelen op rookloze producten. Zoals we al zeiden, het is subjectief. Beide apparaten hebben voordelen en er is geen reden waarom ze niet naast elkaar zouden kunnen bestaan, dus gebruikers kunnen kiezen waar ze de voorkeur aan geven.

Er is echter nog een laatste belangrijk punt. Theoretisch gezien kan de “warmte zonder te verbranden“-methode effectiever zijn om mensen te helpen stoppen met roken dan e-sigaretten. De reden is simpel: er verandert heel weinig. De ervaring van hitte-niet-branden apparaten is veel dichter bij die van conventionele sigaretten dan e-liquids, die mensen kunnen afschrikken met hun fruitige smaken. E-sigaretten kunnen echter helpen, omdat ze over het algemeen kleiner zijn dan tabaksdampers.

E-liquids vereisen ook een leerproces. Gebruikers moeten e-liquids leren kennen, leren hoe ze ermee om moeten gaan en de krachtsverhoudingen begrijpen. Ze moeten ook vertrouwd raken met de verschillende apparaten: verstuivers, clearomisers, tanks en mods. Het kan een verwarrende wereld zijn voor iemand die net wil stoppen met roken en net begint. Dat is de belangrijkste reden waarom de meeste mensen de elektronische sigaret met cartomizer de beste optie vinden om te beginnen.

Vergeleken met dat, is het “warmte zonder te verbranden” systeem verbijsterend eenvoudig en uiterst vertrouwd. Het is tabak. Er zijn geen nieuwe e-liquid regels om te leren; gewoon tabak inbrengen en klaar. De smaak is hetzelfde, echt en authentiek, in plaats van een synthetische reproductie van hoe tabak zou moeten smaken. Er is
geen nasmaak zoals bij e-liquids; in feite is het roken zonder rook.

We weten allemaal hoe moeilijk het is om te stoppen met het roken van conventionele sigaretten. We kennen de worstelingen die mensen moeten doorstaan, de mislukte pogingen, de nicotinevervangende therapiepatches die slechts in een zeer klein aantal gevallen werken. Als de “Heat without burn” methode een authentieke replica van de sigarettenervaring biedt, maar dan zonder de giftige effecten op de gezondheid, dan is dat toe te juichen.

Is de methode Hitte zonder Branden populair?

Verbranden zonder hitte is een relatief nieuw product in de wereld van nicotineconsumptie, maar elk product moet ergens beginnen. E-sigaretten zijn in 2003 ontwikkeld door de Chinese wetenschapper Hon Lik, maar pas de laatste vijf jaar zijn ze echt populair geworden bij het grote publiek. Het “hitte zonder verbranding”-systeem is nog maar een technologische baby vergeleken met e-sigaretten, en het gebruik ervan is nog niet wijdverspreid.

Het gebruik ervan neemt echter wel toe. De “heat without burn” technologie is populair geworden in Japan, waar het zijn oorsprong vindt, en concurreert nu met conventionele sigaretten en elektronische apparaten. Beroemde wietverdampers maken ook gebruik van dit type geleidende verwarming.

De populariteit in Japan is gemakkelijk te begrijpen. Japan heeft strenge regels voor e-liquids; ze kunnen duur zijn en moeilijk te vinden buiten de grote stedelijke gebieden. De regels en beperkingen rond de productie van e-liquids en de verkoop van vaping kits zijn streng, en veel bedrijven hebben het moeilijk gevonden om zich te vestigen onder zo’n strenge regelgevende controle.

Vaporisers die worden gebruikt voor rookloze verwarmingsapparaten zijn niet op dezelfde manier gereguleerd. De tabak die nodig is om ze te gebruiken is al overal verkrijgbaar. Dit hiaat in de regelgeving heeft ervoor gezorgd dat de technologie van rookloze verdampers steeds populairder is geworden.

Er zijn ook tekenen dat deze populariteit zich begint te verspreiden. Onderzoek heeft aangetoond dat de Amerikaanse markt bijvoorbeeld openstaat voor het idee van warmte zonder verbranding en wellicht geneigd is om over te stappen. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom dit het geval is; warmte zonder verbranding lost veel van de problemen op die ex-rokers tegenkomen met vaping. De factor “mondgevoel” lijkt doorslaggevend te zijn, net als de verbeterde smaak en het eenvoudigere proces.

Will the “heat without burn” method replace e-cigarettes?

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het roken van tabak e-sigaretten zal vervangen. De technologie van e-sigaretten is snel geëvolueerd en vertegenwoordigt een eenvoudige methode om rookvrij te worden. Veel rokers zullen niet willen overstappen op verbranding zonder warmte, dus e-sigaretten zullen altijd een plek in de markt hebben.

Het ziet er echter naar uit dat verbranding zonder warmte een legitieme nevenindustrie van de vaping markt zou kunnen worden. Het geld is er om ervoor te zorgen dat de bekendheid van het product toeneemt; zoals je zou verwachten steunt grote tabak rookloze warmte, dus het is waarschijnlijk dat de bekendheid en het gebruik van het product zullen toenemen. Rokers die gevraagd worden of ze meer willen weten over, of zelfs maar willen proeven van, rookloze verbranding, zeggen meestal ja – de markt zal onvermijdelijk meegaan in deze gevoelens.
Het “hitte zonder verbranding”-systeem is een nieuwe fase in de evolutie van het menselijk roken.

Tot slot betekent het gebruiksgemak, de verbeterde smaak en het uitstekende keeleffect dat zowel rokers als vapers geïntrigeerd kunnen zijn door de mogelijkheden die deze apparaten bieden.
Over één ding is iedereen het eens: we moeten alternatieven vinden voor conventionele sigaretten en hun giftige rook. Het wordt steeds
duidelijker dat de ‘hitte zonder te branden’-technologie zijn plaats onder deze alternatieven heeft verdiend, en de groei ervan zou exponentieel kunnen zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *